Ciekawostki

Jagoda kamczacka - owoc przyszłości?

Świeże czy mrożone owoce jagody kamczackiej doskonale sprawdzają się w wypiekach i różnego rodzaju przetworach, fot. PAP/DPA/McPHOTO
podpis źródła zdjęcia

Kantar zapytał Polaków o to, które mniej znane owoce i warzywa, uprawiane w naszym kraju, chcieliby spróbować? Gatunkiem najchętniej wskazywanym jest jagoda kamczacka. Chęć spróbowania „kamczatki” zadeklarowało 21 proc. dorosłych Polaków, czyli 6 784 358 osób. Wśród trzech najbardziej oczekiwanych owoców jagodowych znalazły się jeszcze minikiwi (14 proc.) i rokitnik (11 proc.).

Najbardziej popularnymi superowocami są w Polsce borówki, truskawki, porzeczki, maliny oraz aronia i jej przetwory. Zainteresowanie spróbowaniem mniej znanych gatunków jest bardzo wysokie (71 proc.).

Poza jagodą kamczacką, badani deklarują również chęć spróbowania pigwy, morwy i minikiwi (14 proc). Rokitnika, kapustę chińską (pak choi) i derenia chciałoby spróbować 11 proc. respondentów.

Na podobnym poziomie wymieniano też, należącą do rodziny kapustowatych, brukiew oraz podobny do pietruszki pasternak (9 proc.). Wszystkie zyskują lub wracają do łask, za sprawą swoich wysokich wartości odżywczych.

Jagoda kamczacka - owoc wiecznej młodości

Świeże czy mrożone owoce jagody kamczackiej doskonale sprawdzają się w wypiekach i różnego rodzaju przetworach: dżemach, galaretkach, winach, nalewkach czy sokach.

Atutem kamczatki jest jej wyjątkowy, oryginalny smak. To nie jest owoc, obok którego można przejść obojętnie. Osoby próbujące jagodę po raz pierwszy zaskoczone są wyrazistym i pełnym aromatu smakiem.

Polskie minikiwi

Wśród polskich superowoców uwagę zwraca minikiwi. To mały kuzyn kiwi, bardzo podobny owoc, ale różniący się też dość zasadniczo. Minikiwi możemy jeść w całości ze skórką, nie musimy go obierać. To jego pierwsza duża zaleta. Owoc jest mały, czyli łatwy w spożyciu, jak wiele znanych owoców jagodowych. Największą zaletą tego owocu jest jego skład i właściwości prozdrowotne.

Rokitnik - złoty shot zdrowia

Rokitnik to roślina lecznicza znana od starożytności. Chińskie przysłowie mówi: „jedz rokitnik, a krew twoja będzie uzdrowiona”.

Sok z owoców rokitnika wspomaga dziś chemioterapie, a wyekstrahowany z nasion i miąższu olej rokitnika jest składnikiem suplementów i produktów funkcjonalnych.

Olej rokitnika jest coraz popularniejszym składnikiem kosmetyków: szamponów, balsamów, kremów i pomadek. Polscy plantatorzy i naukowcy od 30 lat obserwują jego renesans.

Badanie zrealizowała firma Kantar

Badanie zrealizowała firma Kantar w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”.

Sondaż zrealizowano 11-16 marca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1002 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI). Projekt sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
źródło: 
Pobierz aplikację  TVP POLONIA
Aplikacja mobilna TVP POLONIA - Android, iOS, AppGallery
Więcej na ten temat