Kultura

Lubelskie smaki na liście produktów tradycyjnych

Wicemarszałek województwa lubelskiego, Marek Wojciechowski
Wicemarszałek województwa lubelskiego, Marek Wojciechowski, lubelscy działacze i panie z Koła Gospodyń Wiejskich, źródło: Marek Grzegorz Wojciechowski/fb
podpis źródła zdjęcia

Bandzwoły z fasolą, szczodroki karczmiskie i trawnicka lemieszka – kulinarne skarby Lubelszczyzny znalazły się w gronie 11 nowych produktów wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Lubelskie zajmuje pierwsze miejsce w Polsce pod względem liczby zarejestrowanych specjałów – aż 273 wyroby pochodzą właśnie z tego regionu.

Lubelszczyzna liderem tradycyjnej kuchni

Wicemarszałek województwa lubelskiego, Marek Wojciechowski, uhonorował producentów, którzy swoimi wyrobami wzbogacili listę produktów tradycyjnych.
,,

Obecnie mamy już 273 produkty tradycyjne w województwie lubelskim. Tym samym jesteśmy na pierwszym miejscu w kraju; przegoniliśmy Podkarpacie, bo przez wiele lat nas wyprzedzali m.in. z powodu swoich górskich specjałów


– podkreślił Wojciechowski.

Sukces regionu wynika z jego rolniczych tradycji i bogactwa zdrowej żywności. Wśród lubelskich specjałów dominują produkty owocowe, warzywne, miody i ryby

Wśród 11 nowo wpisanych produktów znalazły się m.in.:
pasztet z karpia z żurawiną z Bełżca
nadwiślańska zupa z suma z Janowca
szczodroki karczmiskie
trawnicka lemieszka.

Szczególne zainteresowanie wzbudzają bandzwoły z fasolą, które zaprezentowała Elżbieta Kozak z Koła Gospodyń Wiejskich w Zagrodach (powiat puławski).

,,

To inaczej popularne kartacze, czyli pyzy ziemniaczane nadziewane farszem z fasoli. Ciasto robimy z tartych ziemniaków – surowych i gotowanych. Farsz przygotowujemy z białej fasoli, cebuli, soli i pieprzu, a gotowe bandzwoły polewamy cebulką ze skwarkami


– opisała Kozak.

Lubelszczyzna, dzięki swoim kulinarnym skarbom, z dumą kontynuuje tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie

Anna Gasińska z Koła Gospodyń Wiejskich „Leonianki” podzieliła się historią klusek z makiem, które wyróżniają się brakiem bakalii.

,,

Do przyrządzenia używamy typowej masy makowej z cukrem lub miodem z przydomowej pasieki. Starsze gospodynie wiejskie wspominały, że potrawa ta była serwowana nie tylko podczas Wigilii, ale przez cały rok jako danie postne


– wyjaśniła.

Ministerialna lista produktów tradycyjnych, prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa, obejmuje już ponad 2,1 tys. wyrobów z całej Polski. Wpis na listę wymaga wykazania jakości, wyjątkowych cech lub tradycyjnych metod produkcji stosowanych od co najmniej 25 lat.

źródło: 
Pobierz aplikację  TVP POLONIA
Aplikacja mobilna TVP POLONIA - Android, iOS, AppGallery
Więcej na ten temat