Wiosna to doskonały moment, by przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić zdrowe zmiany – przekonuje dietetyk kliniczna Katarzyna Lisiecka. To idealny czas na wybór sezonowych produktów, poprawę nawyków żywieniowych oraz większą aktywność na świeżym powietrzu.
Warzywa, owoce i nawodnienie kluczem do zdrowych zmian
Ekspertka podkreśla, że kluczowe znaczenie ma odpowiednia ilość warzyw, owoców oraz nawodnienie organizmu.,,Wiosna to taki czas, kiedy wszystko budzi się do życia, robimy wiosenne porządki, więc warto zadbać także o siebie. Warto zrobić badania, sprawdzić, czy pijemy odpowiednią ilość wody, czy w naszej diecie są warzywa i owoce oraz czy mamy odpowiednią ilość ruchu
– mówi Lisiecka z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu.
Sezonowe produkty zamiast importowanych
Wiosną w sklepach pojawiają się pierwsze nowalijki i owoce z importu. Jednak nie wszystkie są zdrowym wyborem. Dietetyczka zaleca wybieranie lokalnych produktów, które zawierają więcej wartości odżywczych i nie są poddawane intensywnej obróbce chemicznej.,,Lepszym wyborem są mrożone owoce niż te sprowadzane z daleka
– radzi ekspertka.
Ruch dla zdrowia
Nie tylko dieta, ale i aktywność fizyczna ma znaczenie.,,Nasze jelita lubią ruch. Zdecydowanie perystaltyka poprawia się dzięki aktywności
– podkreśla Lisiecka.