Sport

Awans wszystkich Polaków do konkursu PŚ w Sapporo

Daniel Tschofenig podczas skoków w Sapporo, fot.
Daniel Tschofenig podczas skoków w Sapporo, fot. Kenta Harada/Getty Images
podpis źródła zdjęcia

Maciej Kot zajmując ósme miejsce spisał się najlepiej z reprezentantów Polski w kwalifikacjach do sobotniego konkursu Pucharu Świata w skokach narciarskich w japońskim Sapporo. Awans wywalczyli wszyscy czterej biało-czerwoni. Wygrał Austriak Stefan Kraft.

33-letni Kot przez większość sezonu startował na zapleczu Pucharu Świata, a dobre wyniki z ubiegłego tygodnia w Pucharze Kontynentalnym w Kranju, gdzie był piąty i pierwszy, skłoniły trenerów kadry do desygnowania go do startu w Sapporo. Z olimpijskiej skoczni Okurayama ma dobre wspomnienia, gdyż 11 lutego 2017 odniósł tam jedno ze swoich dwóch pucharowych zwycięstw. Kot poszybował na 135,5 m, co okazało się największą odległością kwalifikacji. Uplasował się finalnie na ósmej pozycji.
Stefan Kraft z notą 125,9 pkt wygrał kwalifikacje. Drugie miejsce zajął prowadzący w klasyfikacji generalnej PŚ jego rodak Daniel Tschofenig - 132 m i 123,0 pkt, a trzeci był inny z Austriaków, Jan Hoerl - 132 m i 122,7 pkt. Wracający do startów w PŚ Kamil Stoch uzyskał 123,5 m i z notą 99,4 został sklasyfikowany na 24. miejscu. W kwalifikacjach wzięło udział 55 skoczków. Jednym z pięciu, którzy odpadli był 52-letni Noriaki Kasai. Słynny Japończyk zajął 52. miejsce.
Konkursy w Japonii to ostatni sprawdzian światowej czołówki przed główną imprezą sezonu, czyli mistrzostwami świata w narciarstwie klasycznym, które rozpoczną się 26 lutego. Niektórzy zrezygnowali z występu, by lepiej przygotować się do startu w norweskim Trondheim. W polskiej kadrze, oprócz niektórych czołowych zawodników, brakuje też trenera Thomasa Thurnbichlera. W Japonii jest sztab szkoleniowy kadry B, z trenerem Wojciechem Toporem na czele. Początek sobotniego konkursu jest zaplanowany na godz. 7.10 czasu polskiego.
źródło: 
Pobierz aplikację  TVP POLONIA
Aplikacja mobilna TVP POLONIA - Android, iOS, AppGallery
Więcej na ten temat