Obiecujące badania nad zastosowaniem beta-glukanów z owsa w terapii nowotworów jelita grubego prowadzą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. Badacze sądzą, że dzięki ich pracy powstaną nieinwazyjne metody wspomagające leczenie chorób przewodu pokarmowego.
Na choroby zapalne jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna albo nowotwory jelita grubego, cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Z chorobą Leśniowskiego-Crohna zmaga się ok. 10 mln osób na świecie, a rak jelita grubego – drugi po nowotworze płuc pod względem śmiertelności – jest wykrywany co roku u 1,8 mln osób. Leczenie tych schorzeń jest długotrwałe i uciążliwe, dlatego naukowcy poszukują skutecznych metod wspomagających terapię farmakologiczną.
Zespół badawczy z Instytutu nauk o Żywieniu Człowieka SGGW we współpracy z innymi polskimi ośrodkami naukowymi od kilkunastu lat analizuje prozdrowotne właściwości beta-glukanów, czyli polisacharydów pozyskiwanych z owsa – poinformowało biuro uczelni w komunikacie.
,,Naukowcy wykazali duży potencjał leczniczy tych związków. Cukry złożone uzyskane z owsa łagodzą stany zapalne jelit, sprzyjają regeneracji błony śluzowej żołądka i hamują rozwój nowotworów jelita grubego.
,,Jeśli wyniki tych badań potwierdzą nasze wcześniejsze obserwacje, beta-glukany z owsa mogą stać się nieinwazyjną, naturalną metodą wspomagania leczenia chorób jelit
– powiedziała prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska kierownik badań nad polisacharydami z owsa.