Nauka i zdrowie

Czy owies pomoże w walce z rakiem? Polscy naukowcy odkrywają nowe możliwości

Lekarz prezentujący makietę jelita grubego, fot: Canva
Lekarz prezentujący makietę jelita grubego, fot: Canva
podpis źródła zdjęcia

Obiecujące badania nad zastosowaniem beta-glukanów z owsa w terapii nowotworów jelita grubego prowadzą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. Badacze sądzą, że dzięki ich pracy powstaną nieinwazyjne metody wspomagające leczenie chorób przewodu pokarmowego.

Zespół chirurgów i onkologów podczas operacji, fot: PAP/Maciej Kulczyński

Konsekwencją siedzącego tryb życia może być rak jelita grubego

Nauka i zdrowie

Na choroby zapalne jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna albo nowotwory jelita grubego, cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Z chorobą Leśniowskiego-Crohna zmaga się ok. 10 mln osób na świecie, a rak jelita grubego – drugi po nowotworze płuc pod względem śmiertelności – jest wykrywany co roku u 1,8 mln osób. Leczenie tych schorzeń jest długotrwałe i uciążliwe, dlatego naukowcy poszukują skutecznych metod wspomagających terapię farmakologiczną.

Zespół badawczy z Instytutu nauk o Żywieniu Człowieka SGGW we współpracy z innymi polskimi ośrodkami naukowymi od kilkunastu lat analizuje prozdrowotne właściwości beta-glukanów, czyli polisacharydów pozyskiwanych z owsa – poinformowało biuro uczelni w komunikacie.

,,

Naukowcy wykazali duży potencjał leczniczy tych związków. Cukry złożone uzyskane z owsa łagodzą stany zapalne jelit, sprzyjają regeneracji błony śluzowej żołądka i hamują rozwój nowotworów jelita grubego.


Badacze testują obecnie działanie beta-glukanów u świni domowej i na hodowlach komórek z ludzkiego jelita grubego. Badania przedkliniczne pozwolą określić, czy te substancje mogą być skutecznie wykorzystane jako nutraceutyki – składniki żywności, które łączą wartości odżywcze z właściwościami leczniczymi.
,,

Jeśli wyniki tych badań potwierdzą nasze wcześniejsze obserwacje, beta-glukany z owsa mogą stać się nieinwazyjną, naturalną metodą wspomagania leczenia chorób jelit


– powiedziała prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska kierownik badań nad polisacharydami z owsa.
Mężczyzna z otyłością podczas badania lekarskiego, fot: Canva

Ok. 40 proc. nowotworów powiązana jest z otyłością

Nauka i zdrowie
Jej zespół ma nadzieję, że nadchodzi nowa era w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, a nowe odkrycia przyniosą ulgę pacjentom na całym świecie. Kolejne etapy badań mogą otworzyć drogę do zastosowania beta-glukanów w codziennej praktyce klinicznej i dietetycznej.
źródło: 
Pobierz aplikację  TVP POLONIA
Aplikacja mobilna TVP POLONIA - Android, iOS, AppGallery
Więcej na ten temat