Ciekawostki

Oto kulinarne trendy, które królowały na TikToku w 2024 roku

Dłonie w czarnych rękawiczkach przełamują tabliczkę czekolady
Słodki przysmak o nazwie „Dubai Chocolate Bar” w tym roku zdominował FoodTok, fot. Getty Images/Omer Taha Cetin/Anadolu
podpis źródła zdjęcia

W mijającym roku do faworytów podążających za trendami smakoszy zaliczyć należy przede wszystkim prostą sałatkę z ogórka, pieczone ziemniaki, rogaliki oraz ekskluzywny deser z Dubaju. Obraz kulinarnych trendów na 2024 rok byłby jednak niepełny, gdyby pominąć tzw. fridgescaping, czyli sztukę zdobienia lodówki.

TikTok zdaje się mieć niewyczerpywalne zasoby kulinarnych inspiracji. Aby dowiedzieć się, które potrawy, trendy i inspiracje cieszyły się największym zainteresowaniem, należy bliżej poznać zestawienie platformy TikTok.


Będzie z czego wybierać, bowiem, jak informuje platforma, powstało na niej już ponad 27 milionów filmów oznaczonych hasztagiem Food i 12 milionów pod hasłem Cooking.


Warto też wiedzieć, że nie jest to sztuka dla sztuki. Trendy, które rodzą się na tej platformie, dość szybko wychodzą poza nią, wpływając na to, co ostatecznie ląduje także na naszych stołach.

Prosta sałatka z ogórka

I tak w kończącym się roku swoje pięć minut bez wątpienia miał ogórek i proste sałatki z tym warzywem w roli głównej, do popularności których przyczynił się kanadyjski twórca, Logan Moffitt.


Jednym z najchętniej powielanych przepisów był ten na prostą sałatkę w stylu azjatyckim. Prosty dressing na bazie m.in. sosu sojowego, cukru, chili, czosnku, szalotki, oleju sezamowego podbił serca smakoszy i ucieszył dietetyków.

Zauważone zostały także ziemniaki, zwłaszcza pieczone

Serwowane jako dodatek czy pyszna przekąska, bez wątpienia należały do grona ulubionych dań. A sztukę ich serwowania do perfekcji opanował duet z Wielkiej Brytanii, The Spud Brothers.


Ich foodtruck'a odwiedzają sławy i turyści z całego świata. Pisze o nich brytyjska prasa, a oni sami niezmiennie udowadniają, że ziemniak niejedno ma imię. I tak zwykły kartofel za sprawą nietuzinkowych dodatków zamieniają w tradycyjne angielskie śniadanie z fasolką w roli głównej czy wariację na temat chili con carne.

Fridgescaping, czyli sztuka zdobienia lodówki

Do kuchni w 2024 roku zawitał także tzw. fridgescaping, czyli sztuka dekoracji lodówki.

,,

Starannie uporządkowane rzędy warzyw, kolorystycznie dopasowane słoiki i kolorowe pudełka do przechowywania - TikTokerzy prześcigają się w pomysłach i przekonują, że schludnie zorganizowana lodówka to nie tylko pretekst to zrobienia zdjęcia, ale też pierwszy krok w stronę zdrowszych nawyków żywieniowych i bardziej przemyślanych zakupów


- opisuje w komunikacie prasowym platforma.

Croissanty w różnych odsłonach

W centrum zainteresowania internetowych twórców znalazły się także croissanty w różnych odsłonach - od tych klasycznych, po wytrawne kanapki na bazie słynnego francuskiego rogalika. Tym, który bez wątpienia podbił serca łasuchów na całym świecie, także w Polsce, był croissant nadziewany kremem pistacjowym. Ten wyrób śmiało można określić jednym z najchętniej degustowanych wypieków mijającego roku.

„Dubai Chocolate Bar”

Innym deserem, który wprawiał smakoszy w ekscytację była czekolada z Dubaju. Słodki przysmak o nazwie „Dubai Chocolate Bar” w tym roku zdominował FoodTok.


Tej solidnej tabliczki czekolady z ręcznie malowanymi wzorami i nadzieniem w środku nie sposób było nie zauważyć. I to właśnie nadzienie na bazie pistacji i bliskowschodniego deseru kunafa - powstającego ze słodkich, pokruszonych nitek ciasta filo - sprawiło, że smakosze nie mogli się jej oprzeć.

źródło: 
Pobierz aplikację  TVP POLONIA
Aplikacja mobilna TVP POLONIA - Android, iOS, AppGallery
Więcej na ten temat