Fundacja Vivat Polonia po raz kolejny organizuje „Dzień Kuchni Polskiej” z okazji Święta Niepodległości. Dołączmy do tej smakowitej inicjatywy, świętując 11 listopada w polskim stylu.
Razem przy stole na urodziny Polski
Już po raz 14. Fundacja Vivat Polonia zaprasza do wspólnego świętowania rocznicy odzyskania niepodległości poprzez „Dzień Kuchni Polskiej”. W akcję angażują się płockie restauracje, a także placówki z całego kraju, które 11 listopada podają wyjątkowe, polskie dania. Jak mówi prezes fundacji, Cezary Supeł, to okazja, aby „zasiąść przy stole i zamiast skupiać się na podziałach, podzielić się tym, co nas łączy”.
Chociaż główne świętowanie zaplanowano na 11 listopada, akcja rozpocznie się już wcześniej. W dniach 7-8 listopada ponad 20 przedszkoli i szkół z Płocka i okolic serwuje specjalne dania i desery w duchu patriotyzmu. Do udziału zaproszone są restauracje i kawiarnie z całego kraju – wystarczy przygotować specjalne menu, a także oznaczyć lokal biało-czerwonymi barwami, symbolizującymi Święto Niepodległości.
Polskie smaki bez granic
Fundacja zachęca, aby tego dnia dania były oferowane w specjalnych, świątecznych cenach.Misja Fundacji Vivat Polonia i wspólne świętowanie
Działająca od 2011 roku Fundacja Vivat Polonia promuje narodowe i regionalne tradycje. W sierpniu zorganizowała też artystyczną instalację na Placu Marszałka Józefa Piłsudskiego w Warszawie, upamiętniającą poległych pod Monte Cassino. W ramach tegorocznych obchodów Fundacja planuje także promocję zasad pierwszej pomocy i honorowego krwiodawstwa, które uważa za „akty poświęcenia i troski o innych”.
Fundacja Vivat Polonia zaprasza wszystkich do przyłączenia się do "Dnia Kuchni Polskiej", by 11 listopada wspólnie celebrować wartości, które jednoczą Polaków – przy wspólnym stole, pełnym narodowych smaków.