Polska

Kampania zachęci Polaków do jedzenia jabłek

Twarz dziecka w zbliżeniu przed ugryzieniem jabłka, które trzyma w ręku, fot. Getty Images/Universal Images Group
Jedno jabłko dziennie zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, fot. Getty Images/Universal Images Group
podpis źródła zdjęcia

Jedząc więcej jabłek pomożemy swojemu zdrowiu i polskim sadownikom - przekonują autorzy kampanii „Jedno jabłko dziennie”.

Jak podkreśla Tomasz Lipa z Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, średnia roczna spożycia jabłek w Polsce wciąż jest niska i wynosi 12 kilogramów. Dla porównania w Turcji to nawet 80 kilogramów.

Sadownik dodaje, że warto sięgać po te owoce, bo niosą one korzyści dla naszego organizmu:
,,

Większość badań naukowych, nie ma chyba takich, które by to podważały, mówi o tym, że jedno jabłko dziennie zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym. Niezależnie od tego, o jakich mówimy, czy to cukrzyca czy choroby nowotworowe, na pewno jabłka korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jabłka świetnie wpisują się w diety, które dbają o naszą sylwetkę


- zaznaczył Tomasz Lipa.

Polska jest jednym z potentatów w produkcji jabłek

Jak podkreśla Tomasz Lipa, polskie jabłka trafiają do wielu krajów świata, także na Daleki Wschód. Jednak Polska nie jest liderem w spożyciu tych owoców, chociaż zajmuje drugie, trzecie miejsce, jeżeli chodzi o produkcję.

Jabłka to jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka. Są bardzo zdrowe, dostarczają organizmowi dużo cukrów, pektyn, minerałów oraz dużą dawkę witaminy C, fot. PAP/Marta Sitkiewicz, Godlewska Estera
Jabłka to jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka. Są bardzo zdrowe, dostarczają organizmowi dużo cukrów, pektyn, minerałów oraz dużą dawkę witaminy C, fot. PAP/Marta Sitkiewicz, Godlewska Estera

W tym roku będzie ona mniejsza i wyniesie 3 miliony 200 tysięcy ton, co daje 80 kilogramów na głowę obywatela.


Jak wyjaśnia sadownik, przy spożyciu 12 kilogramów na osobę, bardzo wiele jabłek trzeba z Polski wyeksportować.

Jak dodaje Tomasz Lipa, teraz jest czas zbiorów bardzo kiedyś lubianej, ale ostatnio zapomnianej odmiany lobo, a także antonówki.
Jedno jabłko dostarcza organizmowi sporej ilości witaminy C, A i E, a także Beta-karoten. Średniej wielkości owoc ma jedynie około 50 kilokalorii.
źródło: IAR
Pobierz aplikację  TVP POLONIA
Aplikacja mobilna TVP POLONIA - Android, iOS, AppGallery
Więcej na ten temat