Nauka i zdrowie

Dlaczego powinnyśmy jeść daktyle?

image
Daktyle, fot. Tim Graham/Getty Images
podpis źródła zdjęcia

Daktyle, bogate w aminokwasy i składniki odżywcze, są nieocenionym dodatkiem do codziennej diety kobiet, które wspiera odchudzanie, funkcjonowanie mózgu oraz zdrowie psychiczne.

Bogactwo składników odżywczych


Daktyle stanowią prawdziwe źródło składników odżywczych. Zawierają aż 23 rodzaje aminokwasów, których rzadko spotyka się w innych owocach. Dzięki nim, daktyle hamują proces starzenia się komórek, pobudzają pracę mózgu oraz pomagają w walce z depresją.


Cenny skarb składników mineralnych


Te małe owoce kryją w sobie prawdziwy skarbiec cennych mikroelementów, takich jak miedź, cynk, żelazo, magnez, potas, mangan, fosfor, sód oraz białko. Ponadto, są bogate w witaminy A, A1, C, witaminy z grupy B oraz pantotenową kwas.


Wsparcie dla układu trawiennego


Dzięki silnemu działaniu oczyszczającemu, daktyle są niezwykle korzystne dla układu trawiennego oraz efektywne w przypadku zaparć.

Daktyle na drzewie, fot. canva.
Daktyle na drzewie, fot. canva.

Idealna przekąska


Według dietetyków, daktyle mogą przyczynić się do poprawy sylwetki, ponieważ pomimo swojej słodkości, zawierają mniej kalorii niż tradycyjne kasze, takie jak owsianka, gryka czy ryż.


Zastosowanie przed i po porodzie


Zaleca się spożywanie daktyli przed i po porodzie, ponieważ zawarte w nich substancje sprzyjają szybkiemu i bezbolesnemu skurczowi macicy podczas skurczów porodowych.


Daktyle, fot. canva.
Daktyle, fot. canva.

Wszechstronne właściwości daktyli wspierają funkcjonowanie mózgu, zdrowie układu trawiennego oraz pomagają w utrzymaniu właściwej wagi ciała. Zaleca się je szczególnie w okresie przed i po porodzie, dzięki ich pozytywnemu wpływowi na skurcze macicy. To zaledwie kilka powodów, by wprowadzić te małe owoce do swojej codziennej diety.

źródło: Telegram
Pobierz aplikację  TVP POLONIA
Aplikacja mobilna TVP POLONIA - Android, iOS, AppGallery
Więcej na ten temat