Nauka i zdrowie

Różnorodność kolorów w diecie

image
Widok z góry na odmianę ostrej papryki, fot. Camille Delbos/Art In All of Us/Corbis via Getty Images
podpis źródła zdjęcia

Wybór żywności o odpowiednich kolorach może mieć znaczący wpływ na nasz organizm. Każdy z nich pełni swoją unikalną rolę w poprawianiu zdrowia i samopoczucia. Oto jak różne kolory jedzenia wpływają na nasze ciało i umysł.

Produkty o białym kolorze - mleko i jego przetwory, ryż, czosnek oraz kalafior - działają uspokajająco, redukują drażliwość i wspomagają eliminację toksyn przez nerki.

 Produkty koloru białego, fot. Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images
Produkty koloru białego, fot. Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

Warzywa o zielonym kolorze, takie jak brokuły, sałaty liściaste, zielony groszek i zielony pieprz, mają pozytywny wpływ na pracę mózgu i pomagają w redukcji napięcia nerwowego. Ich spożywanie może przynieść ulgę i poprawić stan psychiczny.

Sałatka, fot. Roberto Machado Noa/LightRocket via Getty Images
Sałatka, fot. Roberto Machado Noa/LightRocket via Getty Images

Produkty o żółtym kolorze (cytryny, ananasy, banany, kukurydza, żółty ser i żółtka jajek) stymulują trawienie, poprawiają apetyt oraz wspomagają oczyszczanie krwi.

fot. Roberto Machado Noa/UCG/Universal Images Group via Getty Images
fot. Roberto Machado Noa/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Pomarańczowe produkty (marchew, morele, mandarynki i pomarańcze) wspomagają regenerację komórek nerwowych, poprawiają nastrój, łagodzą bóle głowy oraz pomagają nerkom w usuwaniu toksycznych odpadów.

 Sok z marchewki, fot. Anjelika Gretskaia/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images
Sok z marchewki, fot. Anjelika Gretskaia/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

Czerwone warzywa i owoce (buraki, papryka, pomidory i truskawki) stymulują przemianę materii oraz poprawiają krążenie krwi.

Truskawki, fot. Anthony Asael/Art In All Of Us/Corbis via Getty Images
Truskawki, fot. Anthony Asael/Art In All Of Us/Corbis via Getty Images

Produkty o niebieskim zabarwieniu (ciemne winogrona, śliwki i jagody) zawierają substancję „antocyjan”, która chroni naczynia krwionośne.

Borówka, fot. Roberto Machado Noa/LightRocket via Getty Images
Borówka, fot. Roberto Machado Noa/LightRocket via Getty Images

Różnorodność kolorów w naszej diecie jest kluczem do zdrowego organizmu. Dlatego warto eksperymentować z różnymi kolorami, aby zapewnić swojemu ciału pełen zakres składników odżywczych.



CZYTAJ TAKŻE: Bananowy przewodnik kolorów.

źródło: telegram
Pobierz aplikację  TVP POLONIA
Aplikacja mobilna TVP POLONIA - Android, iOS, AppGallery
Więcej na ten temat