Nauka i zdrowie

Bananowy przewodnik kolorów

image
Banany w supermarkecie, fot. Christopher Furlong/Getty Images
podpis źródła zdjęcia

Kolor i dojrzałość bananów mają znaczenie, nie tylko dla ich smaku, ale także dla korzyści zdrowotnych, które oferują. Warto poznać różnice między zielonymi, żółtymi, aż po brązowe i korzystać z ich właściwości w zależności od indywidualnych potrzeb.

Zielone banany - ochrona przed skokami poziomu cukru

Zielone banany zawierają znaczne ilości krochmalu, który nie zawsze jest dobrze tolerowany przez nasz układ trawienny, co może powodować nadmierne wzdęcia i dyskomfort. Jednak właśnie te mniej dojrzałe banany (koloru zielonego) pomagają w stabilizacji poziomu cukru we krwi i stanowią profilaktykę chorób serca i układu krążenia.

Zielone banany, fot. Martha Barreno/VW Pics/Universal Images Group via Getty Images
Zielone banany, fot. Martha Barreno/VW Pics/Universal Images Group via Getty Images

Żółte banany - bogate w składniki odżywcze

Żółte banany zawierają więcej cukru i mają wyższy indeks glikemiczny (GI). Warto jednak pamiętać, że dla zdrowych osób niski GI w diecie nie ma znaczenia. W żółtych bananach znajdziemy większą ilość potasu, witaminy C oraz B6.

Kiść bananów, fot. Richard Whiting /Getty Images
Kiść bananów, fot. Richard Whiting /Getty Images

Banany z brązowymi plamkami - źródło antyoksydantów

Banany z widocznymi brązowymi plamkami mają jeszcze większą zawartość cukru, a mniej wartościowego krochmalu. Jednak są one bogatym źródłem antyoksydantów, które przyczyniają się do neutralizacji szkodliwych wolnych rodników w organizmie.

Dojrzałe, brązowe banany

Spożywając dojrzałe, brązowe banany, otrzymujemy mniej krochmalu, ponieważ większość z niego przekształciła się w glukozę. Jednak nie należy ich zlekceważyć, ponieważ dostarczają one szereg cennych składników odżywczych, które są niezbędne dla rozwoju kości i mięśni. Dodatkowo, ich spożywanie przyczynia się do redukcji poziomu stresu i poprawy nastroju.

Banany z brązowymi plamami, fot. Canva
Banany z brązowymi plamami, fot. Canva

Wybierając banany, warto zwrócić uwagę na ich dojrzałość i właściwości zdrowotne, aby cieszyć się pełnymi korzyściami zdrowotnymi.

źródło: Telegram
Pobierz aplikację  TVP POLONIA
Aplikacja mobilna TVP POLONIA - Android, iOS, AppGallery
Więcej na ten temat