Jajka, często niedoceniane, okazują się skarbnicą korzyści dla zdrowia. Codziennie dwa jajka mogą wpłynąć pozytywnie na pamięć, wzrok, kości, skórę i wiele innych aspektów. Poznaj dlaczego warto je włączyć do swojej codziennej diety.
Poprawa pamięci i koncentracji
Żółtko jaja stanowi źródło choliny, aminokwasu niezastąpionego do przekazywania impulsów nerwowych. To właśnie dzięki cholinie nasza pamięć i zdolność do koncentracji mogą znacznie się poprawić.Ostry wzrok
Badania pokazują, że luteina, która jest obecna w jajkach, ma korzystny wpływ na zdrowie oczu. Luteina inaczej witamina A, pomaga zachować wyraźny wzrok, dbając o gałkę oczną.Mocne kości i zęby
Jajka są bogate w witaminę D, która pełni kluczową rolę w regulacji poziomu wapnia i fosforu we krwi. Poprzez wspomaganie wchłaniania wapnia, jajka pomagają wzmocnić kości i zapobiec osteoporozie.Poprawia zdrowie skóry, włosów i wątroby
Niedobór kwasu foliowego jest powszechnym zjawiskiem u kobiet, które nie spożywają wymaganej ilości witaminy B. Na szczęście jaja są dobrym źródłem tej witaminy.