Kultura

Słynny przysmak z Krakowa od dziś na znaczku pocztowym

Poczta Polska wprowadziła do obiegu nowy znaczek pocztowy z serii „Polskie produkty regionalne”, na którym widnieje obwarzanek, fot. Poczta Polska
podpis źródła zdjęcia

Poczta Polska wprowadziła do obiegu nowy znaczek pocztowy z serii „Polskie produkty regionalne”, na którym widnieje obwarzanek, wytwarzany w Krakowie i okolicach stolicy Małopolski.

Seria „Polskie produkty regionalne” została zapoczątkowana niemal 10 lat temu. W kolejnych emisjach Poczta Polska prezentowała różnorodne produkty i wyroby (cukiernicze, mięsne, owoce) z różnych części naszego kraju.

Promocja Polski i certyfikowanych polskich produktów regionalnych

Emisja znaczków - jak informuje w komunikacie Poczta Polska - jest promocją Polski i certyfikowanych polskich produktów regionalnych, zarejestrowanych i objętych ochroną przez Komisję Europejską, wpisanych na listę produktów „Chronione Oznaczenie Geograficzne” prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Cechą charakterystyczną serii jest drukowanie znaczków z zastosowaniem specjalnej techniki, dzięki czemu umieszczony na znaczku produkt sprawia wrażenie „trójwymiarowego”. Elementem projektu jest logo certyfikatu „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.
Poczta Polska wprowadziła do obiegu nowy znaczek pocztowy z serii „Polskie produkty regionalne”, na którym widnieje obwarzanek, fot. Poczta Polska
Poczta Polska wprowadziła do obiegu nowy znaczek pocztowy z serii „Polskie produkty regionalne”, na którym widnieje obwarzanek, fot. Poczta Polska

Skąd pochodzi nazwa „obwarzanek”?

Obwarzanek krakowski to wypiek przypominający pierścień - owal, utworzony ze splotu ciasta z otworem w środku. Każdy taki wypiek ma inny kształt ze względu na ręczne obrabianie i formowanie ciasta.

Obwarzanki krakowskie są znane od XIV wieku i obecnie piecze się je każdego dnia. Receptury były przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie przez piekarzy z Krakowa i jego okolic.
Nazwa wypieku wywodzi się od sposobu jego produkcji - obwarzania, czyli obgotowywania ciasta oraz tradycji wypieku i spożywania obwarzanków w okresie Wielkiego Postu, kultywowanej na tym obszarze.

Obwarzanek krakowski jest, obok lajkonika, trębacza i hejnału z wieży Mariackiej oraz smoka wawelskiego, jednym z najważniejszych znaków rozpoznawczych Krakowa.
źródło: IAR
Pobierz aplikację  TVP POLONIA
Aplikacja mobilna TVP POLONIA - Android, iOS, AppGallery
Więcej na ten temat