Program pokazuje, że nawet nie opuszczając granic Polski można zakosztować orientalnego smaku, a Polacy to naród tolerancyjny i ciekawy świata. Emisja we wtorek.
W erze pandemii, gdy turystyka w odległych częściach globu jest utrudniona i należy promować Polskę, wędrówkę Oli i Roberta w poszukiwaniu egzotyki po polsku traktować można jako swoistą podróż, dzięki której odkryjemy smaki i uroki świata.
Ola Nguyen to mistrzyni kuchni, która podbiła serca widzów przede wszystkim nieszablonowym podejściem do polskiej kuchni, którą nieustannie wzbogaca orientalnymi smakami. Młoda adeptka sztuki kulinarnej dzieciństwo spędziła w Wietnamie, a nad Wisłę przyjechała w wieku siedmiu lat. Teraz chce poznać kuchnię, kulturę i codzienność mniejszości etnicznych i narodowych, które zamieszkują Polskę.
1 / 4 zdjęć
Smaki świata po polsku
Odcinek 8
Ten odcinek został poświęcony specjałom Azji Środkowo-Wschodniej. Jak Polakom smakują dania wymyślone pośród rozległych stepów? Można się o tym przekonać np. w restauracji kazachskiej. „Kuchnia kazachska jest dosyć skromna i zawsze opierała się na mięsie plus jakiś dodatek” – mówi właściciel lokalu „Jurta” Andrzej Wodopianow, polski repatriant z Kazachastanu.
Emisja we wtorek 23 lutego o godz. 15:15 w TVP Polonia.
Dostępne online oraz w Streamie.