<b>Tradycyjny sernik z dodatkiem białej czekolady <br /><br /></b>1 kg tłustego białego sera, trzykrotnie mielonego <br />1 szkl. cukru <br /> 7 jajek <br />2 tabliczki białej czekolady <br /> sok z połowy cytryny <br /> ziarenka z 1 laski wanilii <br />250 g herbatników <br />120 g masła <br />2 łyżki cukru <br /><br />Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Do środka włożyć małą foremkę z wodą. Wszystkie składniki ciasta wymieszać do uzyskania gładkiej masy (można zmiksować na niskich obrotach miksera, unikając zbytniego napowietrzenia). Herbatniki zmielić, wymieszać z rozpuszczonym masłem i cukrem. Wyłożyć nimi dno i boki tortownicy (wcześniej blachę wykładamy papierem do pieczenia). Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Do środka włożyć małą foremkę z wodą. Masę serową wylać na spód z ciastek i piec ok. 60-70 minut.