<b>Żurek z grzybami na maślance </b><br /><br />500 g białej surowej kiełbasy <br />1 szkl. suszonych grzybów <br />2 liście laurowe <br />4 ziela angielskie <br /> 10 ziaren pieprzu <br /> 2 szkl. zakwasu żytniego <br /> 2 szkl. maślanki <br />6 ziemniaków <br />2 jajka <br /><br />Grzyby namoczyć w letniej wodzie przez całą noc. Białą kiełbasę sparzyć w 1.5 litra wody z dodatkiem przypraw ok. 30 minut. Po ugotowaniu wyjąć kiełbasę z garnka, zachować wodę po gotowaniu. Do wody po gotowaniu kiełbasy dodać wodę od namaczania grzybów. Zakwas połączyć z maślanką, następnie zahartować z gorącym wywarem i dodać całość do garnka. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotową zupę podawać z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem.