<b>Biały barszcz na zakwasie z kapusty <br /><br /></b>1 litr wywaru warzywnego <br />2 marchewki <br />2 pietruszki <br /> 1/2 Selera <br /> 1 cebula <br />2 szkl. zakwasu pszennego <br />2 szkl. soku z kiszonej kapusty <br /> 400 g surowej kiełbasy <br />majeranek <br />2 ząbki czosnku <br />ziele angielskie <br /> liść laurowy <br /> pieprz ziarnisty <br /> śmietana <br />4 jajka <br /> olej <br /><br />Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju w garnku. Dodać pozostałe warzywa starte na grubych oczkach tarki i smażymy ok. 3 min. Dodać wywar warzywny, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Włożyć do garnka surową kiełbasę i gotować ok. 30 min. na małym ogniu. W misce połączyć zakwas z sokiem z kapusty, hartować gorącym wywarem. Następnie przelać z powrotem do garnka. Gotować ok. 10 min. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawać z jajkami i śmietaną.