<b>Pieczona kaczka z jabłkami i cydrem </b><br /><br />kaczka 1 szt. ok 2.5kg <br />1 szkl. cydru jabłkowego <br /> jabłka grójeckie 6 szt. <br /> cebula 2 szt. <br /> sól, pieprz <br /> majeranek <br /> papryka słodka <br />papryka ostra <br />olej <br /><br />Jabłka i cebulę pokroić na ósemki, doprawić przyprawami, dodać połowę cydru. Gotowym farszem napełnić kaczkę. Kaczkę z zewnątrz natrzeć solą, pieprzem i papryką. Odstawić na min. 8 godz. w chłodnym miejscu. Pozostały farsz ułożyć w naczyniu do pieczenia, dodać surowe ziemniaki, wlać olej i pozostały cydr. Na wierzch ułożyć kaczkę, przykryć folią. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 2 godz. Po tym czasie zdjąć folię i piec dalej przez 30 min do uzyskania złotego koloru.