<div><b>Śledź w suszonych borowikach </b></div><div><b><br /></b></div><div>8 płatów śledzia małosolnego </div><div>2 średnie cebule </div><div>250 g suszonych borowików </div><div>2 szkl. oleju słonecznikowego</div><div>2 ząbki czosnku</div><div>natka pietruszki </div><div>świeżo zmielony pieprz </div><div>sól</div><div><br /></div><div>Płaty śledzia namoczyć w wodzie lub mleku, żeby pozbyć się nadmiaru soli, zmieniając płyn 2-3 razy, a następnie odcedzić. W międzyczasie namoczone wcześniej przez 2 godziny grzyby, gotować w tej samej wodzie ok. 20 minut. Odcedzić. Podsmaży cebulę na oleju. Po ok. 5 minutach odcedzone grzyby i dusić 25 minut. Doprawić i ostudzić. Namoczone śledzie pokroić w dzwonki. Ułożyć w szklanej misce, lub słoiku warstwowo - śledzie i grzyby. Uzupełnić olejem tak, aby każda warstwa była zakryta. Wstawić do lodówki na 2 dni przed Wigilią. </div><div><br /></div>