<div><b>Barszcz grzybowy</b></div><div><br /></div><div>1/2 szkl. grzybów suszonych</div><div>4 szkl. bulionu warzywnego</div><div>2 szkl. zakwasu buraczanego</div><div>1/2 szkl. soku z kapusty</div><div>4 ziarna ziela angielskiego</div><div>10 ziaren pieprzu czarnego</div><div>3 liście laurowe </div><div>sól, pieprz</div><div>1 łyżka cukru</div><div>olej </div><div>opcjonalnie śmietana</div><div><br /></div><div><b>Sposób przygotowania:</b></div><div>Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, najlepiej przez całą noc. Namoczone grzyby dodać do bulionu warzywnego, wlać wodę od moczenia grzybów. Doprawić pieprzem w ziarnach, liściem laurowym, zielem angielskim, cukrem, solą, pieprzem i gotować ok. 40 minut. Następnie dodać zakwas buraczany i sok z kiszonej kapusty. Zagotować. Opcjonalnie zupę zabielić śmietaną. </div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div>