<b>Śleżyki - kuczukai</b><div><div><br /></div><div>3 szkl. mąki</div><div>4/5 szkl. ciepłej wody</div><div>15 g drożdży (świeżych)</div><div>1/3 szkl. maku</div><div>1/5 szkl. cukru</div><div>2 łyżki oleju</div><div>1 łyżeczka soli</div><div><br /></div><div>Sposób przygotowania: </div><div>Ciasto:</div><div>Drożdże utrzeć z cukrem. Dolać wodę i wymieszać z połową mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.</div><div>Po 20 - 30 minutach do zaczynu dodać resztę mąki, olej, mak i sól. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.</div><div>Wyrobione ciasto odstawić na około godzinę, by wyrosło.</div><div>Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować z niego wałeczki. Pociąć na kawałki i wyłożyć na blachę posypaną mąką.</div><div>Piec 6 do 8 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.</div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div></div>