<div><b>Kutia z bakaliami i miodem</b></div><div><br /></div><div>1 szkl. kaszy pęczak </div><div>3/4 szkl. maku</div><div>0,5 szkl. cukru</div><div>4 łyżki miodu</div><div>3 szkl. rodzynek </div><div>2 szkl. orzechów</div><div>50 g skórki pomarańczowej </div><div>3/4 szkl. śmietany</div><div><br /></div><div>Kaszę dokładnie umyć, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka. Mak zalać 2 szklankami wrzącej wody, zagotować i odstawić na kilka godzin. Następnie wylać na sito i bardzo dokładnie odcedzić. Odsączony dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem, do drugiego mielenia dodać cukier. Ugotowaną zimną kaszę, mak, drobno posiekane orzechy i inne bakalie wymieszać z miodem i śmietaną. Odstawić do lodówki. </div><div><br /></div><div><br /></div>