<b>Kompot z suszu<br /><br /></b>1 szklanka suszonych jabłek<br />1 szklanka suszonych gruszek<br />1 szklanka suszonych śliwek<br />1 szklanka suszonych moreli<br />4 litry zimnej wody<br />6 łyżek cukru<br />1 laska cynamonu<br />goździki<br />gwiazdka anyżu<br />kawałek skórki pomarańczy<br />świeże jabłko<br />2 - 3 łyżki soku z cytryny<br /><br /><b>Sposób przygotowania:</b><br /><br />Owoce suszone umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Dołożyć laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy. Całość należy namoczyć przez ok. pół godziny.<br /> Następnie całość zagotować na małym ogniu, dodać cukier. Gotować przez ok. 10 minut aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.<br />Jabłko pokroić w ósemki i dodać pod koniec gotowania kompotu. Doprawić sokiem z cytryny.<br />Gotowy kompot odstawić na ok. 2 - 3 godziny.