<b>Panczkraut z karpiem smażonym</b><br /> <br />½ kg kapusty kiszonej<br />½ kg ziemniaków<br />200 g boczku wędzonego<br />liść laurowy<br />kminek<br />ziele angielskie<br />sól, pieprz<br />1 filet z karpia<br />mąka<br />masło klarowane<br /><br /><b>Sposób przygotowania:</b><br /><br />Ziemniaki i kapustę ugotować w oddzielnych garnkach. Kapusty nie odcedzać – powinna być kwaśna. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i na wolnym ogniu wytopić na skwarki.<br />Ziemniaki odcedzić. Dodać skwarki – wraz z wytopionym tłuszczem (część skwarek zostawić do dekoracji). Utłuc. Wymieszać z ugotowaną kapustą.<br />Przed podaniem okrasić skwarkami.<br />Filety karpia obtoczyć w mące wymieszanej z bułka tartą 1:1 i usmażyć na złoty kolor.<br /><br /><br />