<b>Moskale z bryndzą i rydzami</b><br /><br />ugotowane ziemniaki w łupinach 500g<br />3 szklanki mąki<br />50 g drożdży<br />4/5 szklanki mleka<br />1 jajko<br />1/4 łyżeczki cukru<br />200 g rydzy<br />200 g bryndzy<br />200 g masła<br />1 cebula<br />2 ząbki czosnku<br /><br />Letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić w cieple miejsce.<br />Ziemniaki przepuścić przez praskę, połączyć z mąką i jajkiem. Wlać drożdże i dokładnie wyrobić ciasto. Uformować placuszki i upiec na blaszce.<br />Rydze smażyć na suchej patelni. Gdy woda z grzybów odparuje, dodać masło i drobno posiekaną cebulę.<br />Rydze ułożyć na moskalach i posypać rozdrobnioną bryndzą.<br /><br /><br /><br />