<b>Ryba w galarecie</b><br /><br />pęczek włoszczyzny<br />1 kg karpia <br />2 cebule<br />5 łyżeczek żelatyny<br />4 ziarna ziela angielskiego<br />pęczek koperku<br />pół cytryny<br />sól<br />cukier<br />pieprz<br /><br /><b>Sposób przygotowania:</b><br /><br />Włoszczyznę umyć i obrać. Cebule obrać i wbitą na widelec opiec nad ogniem.<br />Warzywa zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i sól. Gotować przez ok. 1 godzinę.<br />Wywar odcedzić - zachować marchewkę.<br />Oczyścić filety z karpia i dodać do wywaru z warzyw. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Karpia wyjąć, odsączyć.<br />Wywar przecedzić, następnie rozpuścić w zimnej wodzie żelatynę. Rozpuszczoną żelatynę dodać do wywaru. Doprawić wywar solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, następnie zagotować i ostudzić. Po wystudzeniu zalać galaretą karpia. Wstawić do lodówki do stężenia galarety.