<b>Pierogi z kapustą i grzybami<br /><br /></b>farsz:<br />400 g kiszonej kapusty<br />1 szklanki suszonych grzybów<br />sól, pieprz<br />2 cebule<br />kilka łyżek masła<br /><br />Ciasto na pierogi<br />1 jajko <br />2 szklanki mąki<br />1 szklanki ciepłej wody<br />łyżeczka oleju<br />szczypta soli<br /><br /><b>Sposób przygotowania:</b><br />Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Kapustę kiszoną i grzyby pokroić drobno, zalać wodą od moczenia grzybów i gotować, aż ta odparuje. Farsz przełożyć do miski i dodać cebulę zrumienioną na maśle (połowę porcji cebuli zostawić do udekorowania dania). <br />Na blat wysypać mąkę, utworzyć na środku małe zagłębienie. Wlać do niego roztrzepane jajko, dodać sól oraz olej i stopniowo ciepłą wodę, całość starannie zagnieść, jednak nie za długo, bo ciasto zrobi się twarde. Gotowe ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką krążki, na środku których układamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem mąki, do momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać z cebulą zrumienioną na maśle.<br /><br /><br /><br /><br />