<b>Zupa rybna zabielana z grzankami</b><br /><br /><br /><b>1. Etap: Wywar warzywny </b><br /><br />4 marchewki<br />2 pietruszki<br />por<br />seler<br />natka pietruszki<br />1 cebula<br />3 ząbki czosnku<br />sól<br />6 ziaren ziela angielskiego<br />4 liście laurowe<br />1 łyżka pieprzu w ziarenkach<br /><br />W dużym garnku ugotować wywar z włoszczyzny: cebuli, czosnku, soli, liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego. Gotowy wywar przecedzić. Część warzyw: marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę i dodać do wywaru.<br /><br /><b>2. Etap: Zupa<br /></b><br />wywar warzywny (ok.4 l)<br />5 łbów karpia, grzbiety, ikra, mlecze<br />3 łyżeczki suszonego imbiru<br />¾ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej<br />2 łyżki majeranku<br />sól<br />świeżo mielony pieprz<br />śmietana<br />koper<br />grzanki pszenne<br /><br />W wywarze ugotować łby karpia i wszystkie kawałki ryby. Wyjąć je i obrać. <br />Do rybnego bulionu z pokrojonymi wcześniej warzywami, dodać także kawałki mięsa z głów, grzbietów oraz pokrojoną ikrę i mlecze. Zupę doprawić do smaku imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Zupa powinna być aromatyczna i dość pikantna.<br /><br /><br /><br />