<b>Gołąbki z kaszy gryczanej z ziemniakami<br /><br /></b>1 główka kapusty kiszonej lub zwykłej<br />1 kg obranych ziemniaków<br />1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej <br />2 cebule<br />1 łyżeczka pieprzu ziołowego<br />sól<br />pieprz<br />2 szklanki rosołu<br /><br /> sos<br /> 1 szklanka grzybów suszonych<br /> 1 cebula<br /> 1 szklanka rosołu<br /> 1 szklanka śmietany<br /> mąka do zagęszczenia <br /><b><br />Sposób wykonania:</b><br />Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zagotować, powoli zdejmując liście.<br />Następnie liście włożyć do garnka z wodą, dodać łyżkę octu i gotować ok. 20 min.<br />Liście wystudzić.<br /><br />Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać kaszę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.<br />Dno brytfanki wyłożyć liśćmi, następnie nadziewać i zwijać gołąbki. Ułożone gołąbki zalać rosołem, przykryć liśćmi kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 /160 stopni na ok. 1,5 godziny.<br /><br /><b>Sos:</b><br />Grzyby uprzednio namoczone ugotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą.<br />Posiekać drobniej. Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać do grzybów, podlać rosołem i gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu, Następnie śmietanę wymieszać z mąką i doprawić sos solą i pieprzem.<br /><br /><br />