<b>Kasza jaglana ze śliwkami i pstrągiem ojcowskim</b><br /><br />1,5 szklanki kaszy jaglanej<br />1 szklanka śliwek wędzonych lub suszonych<br />1/2 szklanki cukru<br />1/2 szklanki orzechów<br />cynamon<br />1/2 kostki masła<br /><b><br />Sposób wykonania: </b><br />Kaszę ugotować w niewielkiej ilości wody od moczenia śliwek, owoce uprażyć. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć na blaszkę. Na wierzch poukładać części śliwek, posypać płatkami masła. Piec ok. 30 min. w temperaturze ok. 180 stopni.<br /><br /><b>Smażony pstrąg</b><br />pstrąg filet 400g<br />1 szklanki soli<br />1 szklanki cukru<br />2 łyżki masła<br />gałązka rozmarynu<br />2 ząbki czosnku<br />olej<br /><br />Wymieszać sól z cukrem, posypać mieszanką filety z pstrąga i odstawić na 15 minut. Następnie rybę należy opłukać zimną wodą. Pstrąga smażymy na suchej patelni od strony skóry przez ok 5 minut, następnie dokładamy 2 łyżki masła, gałązkę rozmarynu, zgniecione ząbki czosnku, rybę polewamy roztopionym masłem. Usmażoną rybę podajemy z upieczoną kaszą. <br /><br />