Wyjątkowa kulinarno – sentymentalna podróż po różnych zakątkach Polski. Program „Polskie Święta” to cykl 6 odcinków, w których prowadzący Maciej Miecznikowski i szef kuchni Marcin Budynek przypomną przepisy na tradycyjne wigilijne i świąteczne dania, które od lat królują na stołach podczas rodzinnych spotkań. Nie zabraknie anegdot z życia gospodarzy programu, a także wielu ciekawostek na temat regionalnych tradycji bożonarodzeniowych.
odcinki
Polskie Święta - odc. 1, Kaszuby i Pomorze
Gospodarze programu w pierwszym odcinku zabiorą nas na Kaszuby i Pomorze – tam wśród potraw nie może zabraknąć zup. Najczęściej jest to zupa brzadowa z suszonymi grzybami lub brukwiowa, szef kuchni zdradzi również przepis na śledzia po kaszubsku – wyjątkowego połączenia smaków słodkich i wytrawnych. Podczas kaszubskich świat nie może zabraknąć ciasta o wdzięcznej nazwie „miodny kuch”.
Przepisy z pierwszego odcinka:
Miodny kuch
Zupa brukwiowa
Zupa brzadowa z suszonymi grzybami
Śledź po kaszubsku
Najnowsze