<div><b>Zupa brukwiowa</b></div><div><b><br /></b></div><div><b>składniki:</b></div><div>2 duże brukwie</div><div>4 udka gęsie lub 1/2 gęsi</div><div>10 ziemniaków</div><div>marchew</div><div>pietruszka</div><div>seler</div><div>cebula</div><div>2 łyżki mąki</div><div>1 łyżka tłuszczu ( smalec, olej)</div><div>2 ziela angielskie</div><div>1 listek laurowy</div><div>sól, pieprz, majeranek, cukier</div><div><br /></div><div><b>Sposób wykonania:</b></div><div>Gęsinę myjemy, zalewamy zimną wodą (ok. 4-5 l) i gotujemy bulion. Jak tylko mięso będzie w połowie miękkie, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler. Doprawiamy solą. Miękkie mięso i warzywa wyciągamy z wywaru. </div><div>Mięso oddzielamy od kości, warzywa kroimy w kostkę, oprócz cebuli – nie będzie potrzebna. Brukiew kroimy w kostkę i przelewamy wrzątkiem. Do bulionu wrzucamy brukiew i gotujemy ok. 15 minut . Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, wkładamy do zupy i gotujemy do miękkości. Opcjonalnie z mąki i tłuszczu robimy rumianą zasmażkę, którą rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do zupy. Do garnka z zupą dodajemy obrane mięso i pokrojone warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.</div><div><br /></div>