<div><b>Zupa brzadowa z suszonymi grzybami</b></div><div><b><br /></b></div><div><b>składniki:</b></div><div>1/2 szklanki suszonych jabłek</div><div>1/2 szklanki suszonych śliwek</div><div>1/2 szklanki suszonych gruszek</div><div>1/2 szklanki suszonych wiśni</div><div>1/2 szklanki suszonych grzybów</div><div>4 szklanki ciepłej wody</div><div>1/2 łyżki miodu wielokwiatowego</div><div>1 żółtko </div><div>1/3 szklanki śmietany kremówki</div><div>sól</div><div>pieprz</div><div>goździki</div><div>cynamon </div><div><br /></div><div><b>Sposób wykonania:</b></div><div>Owoce przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, przykrywamy i odstawiam na godzinę do namoczenia. Grzyby należy namoczyć, najlepiej dzień wcześniej, w ciepłej wodzie.</div><div>Namoczone owoce wyjmujemy z wody, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do wody, w której się moczyły. Owoce i grzyby gotujemy do miękkości (osobno).</div><div>Ugotowane grzyby dodajemy do owoców. Dolewamy 4 łyżki wywaru, w którym grzyby się gotowały, miód, sól i pieprz. Zupę przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.</div><div>Żółtko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy i mieszamy ze śmietaną. Śmietanę należy zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy.</div><div>Zawiesinę powoli wlewamy do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze ok. pół minuty. Zupę możemy również podać z dodatkiem drobnych klusek lub ziemniaków.</div><div><br /></div>