<div><b>Śledź po kaszubsku</b></div><div><b><br /></b></div><div><b>składniki:</b></div><div>5 płatów śledziowych<br />3 łyżki octu 10%<br />2 cebule<br />8 łyżek oleju roślinnego<br />5 suszonych śliwek<br />2 średnie kiszone ogórki</div><div>zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie</div><div>12 łyżek koncentratu pomidorowego</div><div>4 łyżki pikantnego ketchupu</div><div><br /></div><div><b>sposób wykonania:</b></div><div>Śledzie płuczemy w zimnej wodzie lub mleku przez ok. 1 godz. W międzyczasie trzykrotnie zmieniamy płyn. Następnie osuszamy na ręczniku papierowym i tniemy w kawałki ok 4 cm.</div><div>Po osuszeniu śledzie skrapiamy octem i odstawiamy na ok 20 min. </div><div>Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy cebulę przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy przyprawy: zmielony pieprz, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty.</div><div>Dodajemy posiekane suszone śliwki i smażymy na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, koncentrat oraz ketchup. Następnie mieszamy z resztą oleju. Po usmażeniu odstawiamy do wystudzenia. Gotowe składniki układamy warstwami w słoiku na przemian ze śledziami wyjętymi z octu. Wstawiamy do lodówki. </div><div><br /></div>