Dziś, 28 maja, obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Z tej okazji nie będziemy jednak namawiać do zajadania się popularną kanapką z wołowiną. Przypomnimy podobne do hamburgera danie, które powstało w Polsce. To maczanka krakowska.
Maczankę sporządzano z sosu powstałego w trakcie przygotowywania pieczeni oraz skrawków mięsa - zazwyczaj karkówki wieprzowej. Takim płynem zalewano bułkę, nierzadko czerstwą. Był to sposób na wykorzystanie restauracyjnych resztek.
Ten polski street food można łatwo przygotować w domu. Zamarynowaną karkówkę trzeba obsmażyć na patelni, potem włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem, dodać posiekaną w piórka cebule i pokrojone w plastry pieczarki i piec przez dwie godziny w piekarniku. Następnie karkówkę trzeba ostudzić i pokroić w grube plastry.
Danie możemy serwować w kajzerce. Przekrawamy bułkę wzdłuż na pół, dolną połówkę polewamy sosem, kładziemy na niej plaster mięsa i posypujemy go posiekaną natką pietruszki. Możemy też położyć plastry ogórka.
A jeśli chodzi o młodszego "kuzyna" maczanki, czyli hamburgera, to najpopularniejsza teoria głosi, że kultową kanapkę wylansował Fletcher Davis na Światowych Targach w St. Louis w 1904 roku.
Słowo hamburger wywodzi się natomiast od befsztyka z siekanej wołowiny, który nazywanego hamburger steak. Ten przysmak do kuchni amerykańskiej wprowadzili imigranci z niemieckiego Hamburga.
Przepis znajdziecie w odcinku Pytania na śniadanie https://pytanienasniadanie.tvp.pl/39661375/street-food-po-polsku-maczanka-krakowska